Έχεις Πανάδες και Δυσχρωμίες; Δες τι μπορείς να κάνεις για να τις ξεφορτωθείς!

Έχεις Πανάδες και Δυσχρωμίες; Δες τι μπορείς να κάνεις για να τις ξεφορτωθείς!

Πάναδες και Δυσχρωμίες

Οι πανάδες, οι δυσχρωμίες, οι κηλίδες, οι μελαγχρώσεις και γενικά όλα τα «μπαλώματα» που εμφανίζονται στο δέρμα είναι αποτέλεσμα της έκθεσής μας στην ηλιακή ακτινοβολία. Όσο περισσότερο φροντίζουμε την προστασία μας από τον ήλιο, τόσο λιγότερο θα εμφανίζονται αυτά τα σημάδια. Όμως οι δυσχρωμίες σε οποιαδήποτε συνθήκη δεν εμφανίζονται σε όλους τους ανθρώπους με την ίδια συχνότητα και στην ίδια έκταση, καθώς οι πιο σκουρόχρωμες επιδερμίδες είναι πιο επιρρεπείς στην εμφάνιση τέτοιων προβλημάτων. Επίσης, σε περιόδους ορμονικών διαταραχών, όπως είναι επί παραδείγματι η εγκυμοσύνη, είναι πιο επικίνδυνο να παρουσιαστούν δυσχρωμίες από την έκθεση στον ήλιο και γι’ αυτό οι γιατροί συστήνουν οι έγκυος γυναίκες να αποφεύγουν τον ήλιο. Τέλος, πρέπει να ξέρουμε πως όλες οι δυσχρωμίες δεν είναι ίδιες, άλλες είναι πιο επιφανειακές και άλλες έχουν μεγαλύτερο βάθος, γεγονός που διαφοροποιεί και τον τρόπο αντιμετώπισής τους.

IPL

Η πιο άμεση λύση γυρνώντας από τις διακοπές είναι το IPL (Intense Pulsed Light). Πρόκειται για μία συσκευή που εκπέμπει έντονο παλμικό φως και αυτό, απορροφώμενο από τη μελανίνη της πανάδας ή της όποιας δυσχρωμίας, έχει ως αποτέλεσμα την εξάχνωση και καταστροφή της. Έπειτα από τη συνεδρία συνήθως παρουσιάζεται ένας ερεθισμός και μία ερυθρότητα στα σημεία εφαρμογής, τα οποία και σταδιακά εξαφανίζονται, αφήνοντας το δέρμα καθαρό και χωρίς χρωματικούς λεκέδες. Η θεραπεία θεωρείται ανώδυνη και δεν συνοδεύεται από προβλήματα. Όμως θα πρέπει να προσέξεις πολύ την αντηλιακή σου προστασία τις ημέρες μετά από κάθε συνεδρία. Ο αριθμός συνεδριών και η διάρκεια τους εξαρτάται από το βαθμό και την έκταση του προβλήματος, αλλά συνήθως απαιτούνται 1-3 συνεδρίες των 15-20 λεπτών με μεσοδιάστημα 15 ημερών μεταξύ τους.

Peeling 

Πιθανώς κάποιες βέβαια πανάδες και δυσχρωμίες να είναι πιο επίμονες και να έχουν μεγαλύτερο βάθος μέσα στο δέρμα, με αποτέλεσμα το IPL από μόνο του να μην μπορεί να τις αντιμετωπίσει. Σε αυτήν την περίπτωση πραγματοποιείται συμπληρωματικά peeling με κοχικό οξύ. Το peeling αυτό δρα απόλυτα στοχευμένα και απορροφάται σε βάθος από τη μελανίνη της πανάδες με αποτέλεσμα να την αντιμετωπίζει από τη «ρίζα» της, χωρίς όμως να επηρεάζει το δέρμα που βρίσκεται γύρω της. Το peeling πραγματοποιείται συνήθως 15 περίπου ημέρες μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας με το IPL και, όταν γίνεται συμπληρωματικά, ως επί το πλείστον γίνεται μία μόνο συνεδρία που διαρκεί λιγότερο από 30 λεπτά.

Fraxel

Πρόκειται για την πιο δραστική λύση κατά των δυσχρωμιών, των πανάδων, των μελασμάτων κλπ, καθώς το εν λόγω laser προκαλεί ανάπλαση του δέρματος εκ των έσω στην περιοχή που εφαρμόζεται. Όμως η χρήση του δεν ενδείκνυται αμέσως μόλις γυρίσεις από τις διακοπές, καθώς δεν πρέπει να εφαρμόζεται σε μαυρισμένα από τον ήλιο δέρματα και σε περιόδους υψηλής ηλιακής ακτινοβολίας. Το fraxel είναι ένα κλασματικό laser, δηλαδή η δέσμη φωτός του δεν είναι μία ενιαία, αλλά αποτελείται από αμέτρητες μικρο-δέσμες φωτός που μεταφέρουν ενέργεια. Με αυτές ο γιατρός διεισδύει στο βάθος του δέρματος, αφήνοντας ανέπαφη την επιδερμίδα, και τραυματίζει ελεγχόµενα τα βαθύτερα στρώµατα. Αυτό ενεργοποιεί τους µηχανισµούς ανάπλασης του οργανισµού, που δίνει εντολή στους ινοβλάστες για παραγωγή νέου κολλαγόνου και ελαστίνης. Μετά τη συνεδρία θα υπάρχει ερεθισμός και ερυθρότητα που υποχωρεί σταδιακά και το αποτέλεσμα συνεχίζει να βελτιώνεται για αρκετούς μήνες μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας. Το νέο δέρμα είναι φρέσκο, λαμπερό και υγιές, απαλλαγμένο από σημάδια και λεπτές ρυτίδες. Συνήθως απαιτούνται 2-3 συνεδρίες με μεσοδιάστημα 2-3 εβδομάδων μεταξύ τους.

Για ραντεβού χωρίς χρέωση